Att välja produkter till din bil är inte alltid helt självklart eller enkelt, förhoppningsvis är den här guiden till din hjälp när du ska vårda ditt fordon . I den här guiden kommer vi att gå igenom grunderna för hur du tvättar din bil och vilka produkter som du bör använda för att uppnå ett skinande resultat!
Kallavfettning
Kallavfettning är ett rengöringsmedel som effektivt tar bort olja, fett och annan petroliumbaserad smuts. Det används ofta inom fordonsunderhåll, verkstäder, industriella anläggningar och även hemma i garaget.
Kallavfettning är särskilt bra på att lösa upp asfaltsfläckar, tjära, olja, diesel, bitumen och andra fetter t.ex. svarta prickar vid skärmkanter eller bakom hjulhusen.
Hur ska kallavfettning användas? Kallavfettning bör normalt användas på torr bil om inget annat anges och när du behöver rengöra ytor från petroliumbaserad smuts. Kallavfettning kan inte spädas med vatten och bör spolas av nedifrån och upp för att undvika ränder.
Här är ett exempel på när kallavfettning får effekt:
Gemensamt för de flesta medel är att de behöver verka en stund på lacken.
Alkalisk avfettning
Alkalisk avfettning är ett rengöringsmedel med högt pH-värde som löser upp organisk smuts och finns i olika varianter och styrkor. Vanligtvis köper man koncentrat som går att späda mellan 1:10 och 1:20 beroende hur envist smutsen sitter. Den används för att enkelt lösa upp jord, sand, kåda, insekter, pollen, salt, alger, fett och oljor.
Har du till exempel flugor intorkade i fronten så bör man ha en mer koncentrerad lösning. Ett tips är att testa på en liten yta först för att säkerställa önskat resultat.
Dessutom går det ofta utmärkt att applicera alkalisk med foam lance!
Alkalisk avfettning går fint att späda med vatten och blir därför betydligt mer ekonomiskt än att köpa en ”insect remover”.
Flygrostlösare och flygrostborttagare
Fälgrengöring eller flygrostborttagare är utmärkta för både rengöring av fälgar och borttagning av metallpartiklar från lacken. Flygrost bildas av metallpartiklar som fastnar i lacken från t.ex. bromsarna. För att ta bort flygrost, spraya på flygrostborttagaren och låt den verka tills den blir lila. Skölj sedan av och upprepa processen vid behov.
För bästa resultat kan du även använda kallavfettning samtidigt eller en kombinerad sådan produkt som t.ex Arcticlean Fusion.
Här ser vi ett normalfall av flygrost på lacken. Arcticleans fusion är ett bra alternativ för dig som vill göra 2 steg till 1.
Bilschampo
Ibland kan man ”gena” lite och bara köra förtvätt för att sedan spola av. Men vill man att bilen ska bli helt ren så krävs en handtvätt med svamp eller wash pad. För att säkerställa en repfri tvätt så bör man köra alla förtvättssteg för att eliminera mest möjliga smuts utan kontakt. Sen tas den sista smutsen med ett bilschampo som dels minskar friktion för tvättsvampen samt rengör på djupet. Det fungerar bra att att applicera schampo via en foam lance eller blanda bilschampo i en hink med grit-guard. Grit guard samlar eventuell smuts från svampen ner under gallret på botten i hinken.
Det finns flera olika typer av schampon men jag brukar kategorisera dem i två typer, med eller utan avrinning. Använd en tvätthandske och tvätta bilen med raka drag, börja med bilens övre del som är minst smutsig och avsluta sedan längst ner på bilen där det är mest smuts.
Har du schampo med avrinning så får du som det låter en mer vattenavstötande yta. Har du redan ett lackskydd eller ska polera bilen, så väljer du varianten utan avrinning.
Svampar finns i flera olika varianter, personligen så gillar jag både traditionella våfflade svampar men också Wash Pad för mer känsliga lacker.
Tänk på att ”vanliga” svampar är engångsartiklar som kastas efter en tvätt. Wash Pad i mikrofiber kan tvättas och användas flera gånger.
Torkdukar och mikrofiber
För att undvika waterspots så bör man antingen använda ultrarenat vatten alternativt torka bilen med en torkduk, särskilt viktigt om du använder kalkrikt vatten. Vid hög luftfuktighet kan det vara svårt att få bilen helt torr, oavsett torkmetod. Om du är i en gör-det-själv-hall kan det ofta vara bättre att köra ut bilen och torka den där. Ett tips ifall torkduken tappar effekt är att använda en quick detailer som torkstöd, vilket även ger ökad glans och lite avrinning!
Torkdukar finns i olika storlekar, jag tycker personligen att det enda rätta är att köpa de största torkdukarna för bäst uppsugningsförmåga.
Lackskydd
Lackskydd möjliggör en repfri biltvätt men valet av lackskydd kan kännas som en djungel. Vilket ska man egentligen välja? Hur mycket tid är man villig att lägga? Hur hållbart är det? Vi ska nu gå igenom olika typer av lackskydd för att ge en bättre överblick över vad som finns tillgängligt och vilket som passar bäst både tidsmässigt och ekonomiskt.
Med ett lackskydd så fäster smutsen sämre samt att du kan använda starkare kemikalier under förtvätten som löser smutsen bättre. Dessutom minskar friktionen och tvättsvampen glider bättre vilket då också gör det mycket enklare att torka av lacken. Du får helt enkelt en repfri tvätt och bilen håller sig fin mycket längre!
De mest populära alternativen är lackskydd och spraylackskydd. Vi kommer nu att gå igenom skillnaderna mellan dessa och hur de ska användas.
Wet Coat
Skyddet appliceras genom att spraya på våt lack för att sen fördela medlet med högtryckstvätten. Processen upprepas runt hela bilen till önskat resultat. Behandlingen går mycket snabbt och hållbarheten på lackskyddet kan variera mellan ett par veckor upp till några månader.
Tips! Less is more! Man kan få fläckar ifall koncentrerade mängder medel torkar på lacken. Spola noggrant och använd lagom mängd medel så är det inga problem.
Detta är ett populärt alternativ för dem som vill ha en enkel applicering på kortast möjliga tid.
Spraylackskydd
Spraylackskydd är ett populärt alternativ för dem som föredrar enkel applicering med bra hållbarhet. Skyddet appliceras genom att spraya det på en mikrofiberduk för att sen fördela ut på lacken. Torka sedan av med en mikrofiberduk. Processen upprepas runt hela bilen tills den är klar.
Behandlingen går lika snabbt som att vaxa bilen, men du får bättre hållbarhet och slipper vitt kladd på lister och dörrgångar. Hållbarheten för spraylackskydd varierar mellan 6-12 månader beroende på underhåll. En flaska räcker ofta till mer än 10 bilar.
Detta är en enkel metod som alla kan utföra själva och är ett kostnadseffektivt alternativ. Vissa kräver härdningstid, vissa inte, följ instruktionerna på flaskan för optimalt resultat.
Spraylackskydd är den moderna formen av sprayvax. Enkel applicering och bra hållbarhet.
Bilvax
Bilvax är en klassiker som många trivs med och vill man applicera vanligt bilvax så går självklart det utmärkt.
T.ex. Tershine Magnify Vax har blandning av äkta Carnubavax, högpresterande polymerer och det unika Plated Silica Powder. Det gör att Magnify-Vax har fantastiska filler-egenskaper som fyller lättare repor och har en bättre hållbarhet än traditionella carnubavax.
Magnify Vax och liknande hybridvax är verkligen superlätt att applicera och du behöver inte stressa med att torka av den direkt. Du kan lugnt och rofyllt njuta av processen och behandla hela fordonet innan du buffar av den.
Den är även transparent vilket gör att den inte lämnar lika mycket fläckar i dörrgångar och lister som traditionellt carnubavax. Dock rekommenderar jag ändå alltid att man maskerar känsliga material med maskeringstejp för att slippa vaxrester där det inte är önskvärt.
Det är ändå nåt speciellt med att vaxa entusiastbilen inför säsongen och ger den där klassiska känslan när man vaxar bilen!
Magnify är ett modernt vax som har fördelarna av ett carnuba med djup glans men även bra hållbarhet.
Keramiskt lackskydd
När det gäller ”riktiga” keramiska lackskydd så behövs det en mer avancerad applicering som kräver lite mer kunskap och tålamod för att uppnå optimalt resultat. Det är inte svårt, men tar lite mer tid och du behöver vara lite mer noggrann.
Min rekommendation är att man alltid polerar bilen först för få en fin yta innan lackskyddet appliceras. Efter polering tvättar man av ytan med en starkare IPA för att säkerställa en helt ren yta för maximal bond mellan lackskydd och lack.
Keramiskt lackskydd lägger sig som en tunn hård yta ovanpå klarlacken. Det här ger maximal avrinning, hållbarhet, djup och glans som håller allt ifrån 12 månader till flera år. Inte att förväxla med andra skydd med keramiska egenskaper, ett riktigt keramiskt skydd ger ett mycket bättre skydd än alla andra typer av lackskydd.
Något som är viktigt att komma ihåg är att lackskydden som tillverkas för Nordens marknad är inriktade på att tåla kemikalier, vägsalt och liknande smuts från vägarna samt även UV ljus. Vissa andra lackskydd gjorda för varmare områden är mer inriktade för UV och därmed kanske inte är helt optimala på bilar som rullar i Norden.
Lackskyddet appliceras på en liten yta, cirka 30×30 cm, och får verka i 30-60 sekunder för att binda sig med bilens klarlack. När lackskyddet börjar skifta i färg är det dags att torka av det med en mikrofiberduk. Det är viktigt att inte låta det verka för länge då det kan börja härda och bli svårt torka av/jämna till. Vid torkning bör du överlappa den valda ytan för att undvika skarpa kanter och se till att ytan blir jämn och fri från överflöd. Det rekommenderas att använda många mikrofiberdukar till varje fordon. Processen upprepas del för del tills hela bilen är klar.
Kom ihåg att mikrofibern behöver kastas efter användning då lackskyddet härdar i duken och bildar kristaller som är mycket hårda och kan repa lacken. Se därför till att lägga dukarna i blöt direkt efter användning och tvätta dukarna snarast så kan mikrofibern kan återanvändas till andra mindre känsliga områden som interiör, fälgar och liknande. Helst bör man inte använda samma dukar på lacken igen.
När hela bilen är färdig så bör lackskyddet härda efter applicering och inte tvättas på ca en vecka. Känsligast är lackskyddet de första 24h så se till att bilen kan stå fuktfritt inomhus.
Vill du har maximal glans, djup, avrinning och hållbarhet så är ett ”riktigt” keramiskt lackskydd det bästa alternativet!
0 kommentarer